
Vårlig idyll med kje og barnebarn i lek. I bakgrunnen sees Den Sorte Gryte og nærmest er Gårdsmuseet.
Møllevollen Gård og Den Sorte Gryte.
Møllevollen Gård ligger i Vågehamn i Lødingen Vestbygd.
Den Sorte Gryte ysteri & Gårdsmat har Gårds-ysteri, Gårdsbutikk og Gårdsrestaurant, med utsikt ned til geitene i fjøset.
Gårdsrestauranten er åpen for drop-in gjester hele sommeren. I tillegg tar vi imot forhåndsbestilte grupper hele året.
I Gårdsbutikken selges egenproduserte oster o.a. innkjøpte lokale varer.
Vi produserer Brun Geitost (vant gull på oste-VM 2018), flere typer Hvit Geitost, bl.a. Sprø Nordlænding (vant super-gull på oste-VM 2018), en yngre utgave av samme ost, kalt Sprek Nordlænding, Salatost, Camembert, Frisk Bris (brie), Gomme, Prim, Karamellpudding, Ostekaker m.m.
Gårdens historie:
Gården Voje har tilhørt slekta siden 1500-tallet, men ble etterhvert delt opp i flere mindre gårder.
Møllevollen Gård ble egen gård, etter at brødrene Martin og Daniel Starup delte farsgården mellom seg.
Daniel, Svein-Magnes oldefar, valgte teigen nede ved havet, siden han var fisker og kona var jordmor, og all reise foregikk med båt.
Heldigvis for oss, for vi elsker å bo så nær havet.
Sofie og Daniel Starup bygde huset, i enkel sveitserstil, i 1895.
De fikk fem barn. Den nest eldste var Gjertrud, som ble gift med Meier Husjord fra Husjorda.
Gjertrud og Meier overtok og drev Møllevollen gård, med ku og sauer, i tillegg til butikk, først i Voje, siden på Offersøy.
De bygde ny fjøs i 1937.
Gjertrud og Meier fikk også fem barn. Den eldste var Dagulv, Svein-Magnes far.
Dagulv ble gift med Haldis Sommersel. De fikk to barn. Den yngste var Svein-Magne.
Hans drøm var å drive gården etter sin far.

Geita Gunvor beiter på brennesle (!) en sommerkveld.
I 1981 ble vi, Jorunn og Svein-Magne gift og flyttet inn i gammelhuset på Møllevollen Gård.
Her bor vi fortsatt, og stortrives i det koselige, gamle tømmerhuset.
I 1983 startet vi med 45 geiter i gammelfjøsen ifra 1937.
Vi har i tillegg drevet med grønnsaker, og diverse arbeid utenom gården i perioder, men valgte til slutt å satse på ysting og heltids arbeid på gården.
Vi startet med ysting av brun geitost i et lite ysteri ved siden av våningshuset i 2004.
I 2008 startet bygging av ny geitfjøs til 300 geiter, og melkeproduksjonen kunne øke.
Høsten 2011 brant det lille gårds-ysteriet ned, så da ble det å kaste seg i bygging igjen.
Sommeren 2015 sto det nye bygget, Den Sorte Gryte klart for både produksjon og gjester, med ysteri, gårdsbutikk og gårds-restaurant.
Den Sorte Gryte i dag:
Geitmelkproduksjon – Videreforedling av geitmelk – Gårdsturisme
Våre 300 geiter produserer masse deilig, frisk geitmelk. Noe videreforedler vi selv i ysteriet Den Sorte Gryte, og resten leveres til Tine.

Våren er ei artig tid, med nyfødte småkje som vil ha omsorg!
I Gårdsbutikken selger vi ostene våre, i tillegg til karamellpudding, ostekaker, kjekjøtt, kjeskinn, spekepølse av geit, te, krydder, såper, husflid, postkort, m.m.
Fra butikken kan man se inn i ysteriet igjennom store vinduer, og følge ysteprosessen. Geitosten lagres i kjelleren i flere måneder, til den får god, fyldig smak.
Forhåndsbestilte grupper kan besøke Den Sorte Gryte for opplevelser, med omvisning på gården og Gårds-museum, høre historier og få servert lunsj eller middag, laget av lokal mat.
Ta gjerne kontakt for tilbud!
Gårdsrestauranten er åpen for Drop In gjester hele sommeren kl. 12-16

For å komme hit følger man riksvei 837 til Vestbygd fra Kanstad-krysset. 35 km fra Kanstad til Vågehamn. Se etter skilt «Den Sorte Gryte» og «Geitost» ved veien!
Gårdsrestauranten har en unik utsikt mot Vestfjorden i sør, og fra vinduene kan man se ned i geitfjøset i nord.
På sommeren kan man se geitene slippes ut i beite etter morgenstell, eller treffe de oppi marka mens de koser seg på beitet.
Vi er stolte av det flotte nye lokalet, og av maten vi får tilberede til gjester.
På menyen kan man for eksempel finne Kjebab, eller Fiskesuppe med Kjærlighetsurt. Til dessert anbefaler vi gjerne vår egen Karamellpudding eller Ostekake.
Gården er tilrettelagt for handikappede,
med heis til Gårdsrestauranten i andre etasje.
-Her på Den Sorte Gryte ønsker vi at gjestene finner roen, med dyrene nært innpå, – føler at tida går litt saktere,
og opplever med alle sanser; ser, hører, lukter, føler og smaker…
VELKOMMEN TIL GÅRDS!